Spel ‘Op Eigen Benen’

Posted on November 4 2009 by

Op eigen benenDoelgroep:
Leerlingen uit de tweede of derde graad secundair onderwijs. Het spel bevat moeilijke en minder moeilijke vragen. Bij schifting van de vragen door de leerkracht kan dit spel ook bij jongere of oudere leeftijden aan bod komen.

Doelstellingen:

  • nadenken over verschillende kennisvragen die te maken hebben met alleen gaan wonen
  • gevoelens bespreken die gepaard gaan met ‘op eigen benen’ staan
  • tips om het zelfstandige leven zo aangenaam mogelijk te maken

Het spel is een kwartetspel waarbij diegene die het eerst een kwartet bekomen heeft een vraag of opdracht moet uitvoeren. De opdrachten en vragen zijn allemaal toegespitst op ‘alleen gaan wonen’. Het thema komt in zijn ruime context aan bod. Zo kunnen er zowel vragen gesteld worden over emoties die gepaard gaan met alleen gaan wonen als kennisvragen over huur en opsommen van tips om te sparen. Het spel bevat een gamma aan vragen over de ruime context van ‘op eigen benen staan’. In elk spel komen willekeurige vragen aan bod, de inhoud van elke spel kan dus volledig verschillend zijn.

Werkwijze:
Bij het spel is een handleiding voorzien die de begeleider van de nodige uitleg voorziet om aan de slag te gaan. In de vragenlijst die bij het spel hoort zijn ook moeilijke vragen opgenomen. Het is aan de begeleiders om eventueel vragen te filteren en die vragen eruit te halen die voor hun leerlingen haalbaar zijn.

Download hier het begeleidingsboekje van het spel.

Auteurs:
JAC Geraardsbergen
JIP Brakel Zottegem
CAW Zuid-oost Vlaanderen
Jeugddienst In Petto

Bestellen:
Het Vlaams Centrum Schuldenlast verdeelt dit product niet. Het is (voorlopig) ook niet verkrijgbaar via een andere organisatie.